Over gevoelens en het anders willen

Bijgewerkt: 19 jan 2019

Ik voel me rot. Een verzamelwoord voor, in mijn geval, een laag energielevel - de nacht is beperkt gebleven tot 5 uur slaap dit keer -, verdrietig, en gestrest want ik heb veel zorgen aan mijn hoofd. Er is frustratie, en wacht, ik ben eigenlijk óók wel een beetje boos.


Een hele verzameling van gevoelens. Geen wonder dat ik me wat down voel. Veel zaken vragen aandacht, en naar het lijkt ook allemaal tegelijk.


Mijn neiging is om alle activiteiten stil te leggen. Alles wat ik bedacht had te doen moet nu maar even wachten. Want ik voel me niet goed jongens, zo kan ik niet werken! Ik moet eerst van dit rotgevoel af zien te komen.


Ik ben namelijk verslaafd aan het ánders willen hebben dan hoe ik me nu voel. Ik heb een voorkeur voor een bepaalde emotie. Welke, dat verschilt per dag. Maar feit is wel dat het niet erg vaak voorkomt dat ik er oké mee ben met hoe ik me nu voel.

Nu wil het geval dat emoties voorbij gaan. Want ja, dat is nou eenmaal de aard van een emotie, die komen en gaan. Zie hier het probleem: op deze manier blijf ik aaneengesloten door bezig met het managen van mijn gevoel. Succes.


Een halve dag later voel ik me nog precies zo. Misschien zelfs nóg een beetje rotter.

Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat er geen gedegen Plan aan ten grondslag lag om van eerdergenoemd gevoel af te komen. Ik zit op de bank, hang een beetje, van ellende meer etend dan waar ik trek in heb. Kijk filmpjes en antwoord appjes op de automatische piloot. Ik ben afwezig en mezelf aan het afleiden.


Men zegt dat het de ‘bedoeling’ is om met je gevoel te zijn, er helemaal mee te zijn. Dat het dan ‘oplost’, want gezien wordt, en dat er dan weer ruimte komt voor iets anders (of inzichten). In ieder geval in de omgevingen waarin ik me bevind word ik hiermee om de oren geslagen.

En dat ken ik ook. Van de dagen dat ik er de tijd voor kan nemen. Vooral verdriet is dan favoriet, die is het makkelijkst om te (door)voelen en na de tranen komt vaak dankbaarheid en liefde voor mezelf. Ook boosheid en verwarring durf ik hier en daar toe te laten - om vervolgens te zien dat het een signaal was dat er ergens niet aan een voor mij belangrijke behoefte voldaan was.


Sinds kort ken ik ook iets anders. Wel zo praktisch, gezien van mijn schaarse vrije tijd. Ik ga met het me-rot-voelen op pad. Ik neem het mee en op de achtergrond, of beter gezegd in mijn lichaam en hoofd, blijft het aanwezig. Ik stop het niet weg, ben me er bewust van, ik voel het, maar niet heel intens want daar kies ik indirect voor - ik ben tenslotte bezig met praktische zaken die ook moeten gebeuren. Zoals het schrijven van een blog. Af en toe adem ik wat bewuster en check ik even kort hoe het me is gesteld. I’ve been better, maar ach het gaat! Een stroompje zelfliefde komt voorbij en ik word zacht. Langzaam komen mijn lijf en ik weer tot rust.


Zie voor een Reiki-behandeling: https://www.praktijkfeliz.nl/relaxed-door-t-leven

#innerlijkerust #stressverminderen #Reikibehandeling #totrustkomen #inbalansmetonrust #keuzesmaken #emoties #hoegajemetgevoelensom

Schilderij: ‘Schwarze Linien’ van Kandinsky

51 keer bekeken0 reacties